MENU

0
    Vyprázdnit

    Magazín

    Měniče napětí a konvertory pro auta a solární panely
    30.06.2022
    Měnič napětí – každodenní nepostradatelné zařízení

    Přečtěte si článek o měniči napětí, který vám usnadní orientaci ve vlastnostech a typech tohoto zařízení. Zmíníme i použití a výhody měniče napětí pro solární panely. Najdete zde i praktické rady pro výběr vhodného měniče napětí.


    Měnič napětí – každodenní nepostradatelné zařízení

     

    Ačkoli se na první pohled může zdát, že pojem měnič napětí je velmi technický, ve skutečnosti tato zařízení všichni denně používáme. Bez nich by nebylo možné provozovat mnoho elektrických zařízení. Proto je naše nabídka měničů určena nejen profesionálům, ale všem uživatelům elektrických přístrojů. Ale co je to vlastně měnič? Přečtěte si následující článek.

     

    Měnič napětí do auta

     

    Měnič napětí aneb přizpůsobení proudu zařízení

     

    Měniče napětí přizpůsobují parametry proudu požadavkům konkrétního zařízení. Ačkoli se běžně hovoří především o napětí, měnič upravuje také proud. Jde o to, že hodnoty těchto parametrů v zásuvkách nemusí odpovídat hodnotám nezbytným pro správný a bezpečný provoz zařízení.

    Vysokonapěťový měnič může existovat jako samostatné zařízení nebo jako součást zařízení, pro které mění proud.

    Měnič napětí je nedílnou součástí spotřebičů, jako jsou:

    • chladničky,
    • klimatizace,
    • motory,
    • televizory,
    • elektrické nářadí a mnoho dalších.

    Za zmínku stojí také měnič pro váš vůz. Jedná se o další nástroj, kterým se vyplatí vybavit, abyste mohli používat jakékoliv elektrické zařízení ve vašem vozidle. Standardní napětí v automobilové instalaci je 12V. Většina zařízení však vyžaduje 230V. Proto se k přizpůsobení proudu z auta napájenému zařízení používá měnič 12V 230V. Připojuje se k zapalovači cigaret ve vozidle.

     

    Střídač a napájecí zdroj

     

    Přestože každý měnič napětí plní podobnou funkci, nelze říct, že jsou všechna tato zařízení stejná. Naopak, měnič pro váš automobil je často zcela jiné zařízení než měnič například v ledničce nebo notebooku. V zásadě existují 2 hlavní typy měničů napětí: klasické měniče a napájecí zdroje.

    Střídače obvykle neodebírají energii přímo ze sítě. Ve většině případů je zařízením této kategorie vysokonapěťový měnič. Jinými slovy, vstupní napětí je mnohem vyšší než výstupní napětí. Většinou se jedná o sinusový měnič, který zaručuje vysokou stabilitu napájení.
    Modifikovaný sinusový měnič není tak stabilní, ale pro zařízení s nižšími nároky je zcela dostačující. Používá se například v televizoru nebo jako napájecí zdroj u různých přístrojů.

    Druhým typem měniče napětí je libovolný napájecí zdroj, který se používá k nabíjení notebooků nebo elektrického nářadí. V tomto případě se energie obvykle odebírá přímo ze sítě, nikoli z baterie nebo alternátoru jako v případě klasického měniče.

     

    Měnič napětí zdroj 12V
     

    Jak vybrat vhodný měnič napětí?
     

    Nejprve si ujasněme, že v parametrech měniče napětí se uvádějí zpravidla 2 typy výkonu:

    Trvalý výkon - je maximální výkon, který můžete z měniče odebírat delší dobu.
    Špičkový výkon - je výkon, který je měnič schopný dodávat pouze po dobu několika stovek milisekund.

    Špičkový výkon nelze zpravidla využít pro rozběh motorů, čerpadel apod., kde je doba rozběhu relativně dlouhá.


    Obecné rady pro výběr měniče napětí:
     

    Je potřeba rozlišit, pro jaký typ spotřebiče se bude měnič používat, a podle toho stanovit jeho správný výkon!

    Pro asynchronní motory (oběhová čerpadla, okružní pily, frézky, malé soustruhy apod.) by měl být výkon měniče 6 – 8x vyšší než je trvalý max. provozní příkon spotřebiče. Např. oběhové čerpadlo 65W – měnič 600W.

    Pro motory s komutátorem (ruční elektrické nářadí, jako vrtačky, flexy, ruční okružní pily, brusky, dále vysavače apod.) by měl být výkon měniče 2,5 – 3x vyšší než trvalý provozní příkon připojovaného spotřebiče. Např. bruska 550W - měnič 1600W – motor, může vrčet.

    Pro spotřebiče se spínaným napájecím zdrojem (notebooky, PC, servery, nabíječky apod.), by měl být výkon měniče 2 x vyšší než je trvalý příkon spotřebiče. Např. notebook 140W – měnič 500W.

    Pro napájení rychlovarné konvice, bojlery, mikrovlnné trouby, žárovky by měl být výkon měniče 3x vyšší než je trvalý příkon spotřebiče. Např. mikrovlnná trouba 850W - měnič  3000W.

    Pro lednice a mrazáky, spotřebiče s kompresorem, by měl být výkon měniče 15 – 20x vyšší než příkon spotřebiče. Tedy pro 100W lednici se doporučuje min. 1500W měnič. Důvodem je kompresor, který má při náběhu vysoké startovací/rázové proudy po relativně dlouhou dobu, na což již výkonová špička měniče není schopna reagovat.

     

    Měniče do solárních panelů

     

    Fotovoltaické panely nejsou vše, co potřebujete k tomu, abyste je mohli využívat. Jedním ze základních prvků je měnič napětí pro solární panely. Solární panely přeměňují sluneční paprsky na stejnosměrný proud. Tento typ elektřiny však pro vás není užitečný. Na pomoc proto "přicházejí" solární měniče neboli fotovoltaické měniče, jejichž úkolem je převádět stejnosměrný proud na střídavý. Ten už je použitelný v domácnosti. 

    Abyste se však mohli využívat zařízení, která budou čerpat vyrobenou energii z obnovitelných zdrojů, musíte svou soukromou elektrárnu doplnit o toto zařízení.

     

    Solární měnič napětí, invertor

     

    Výhody solárního měniče napětí
     

    Jedná se o velmi účinné a praktické zařízení, které nevyžaduje neustálou kontrolu. Výhodou celého tohoto systému je, že splňuje požadavky nové politiky skleníkových plynů, a navíc neznečišťuje životní prostředí. Lidé stále více investují do tohoto typu řešení výroby energie. Představuje obnovitelnou energii, její zdroj je prakticky nevyčerpatelný a výše uvedené věci vám ji pomohou naplno využít.

     

    kemot PROsolar měnič napětí