Prodejna ZLÍN - 18.-19.4. ZAVŘENO

Prodejna AtosElektro ZLÍN

má ve dnech 18.-19.4. ZAVŘENO

Děkujeme za pochopení

 

MENU

0
    Vyprázdnit

    Magazín

    Nosiče kol na tažné zařízení SIXTOL
    09.05.2022
    Hobby
    Nosič kol na tažné zařízení SIXTOL

    Chcete bezpečně převážet kola nebo elektrokola autem a nevíte jak na to? Zkuste kvalitní nosiče kol na tažné zařízení české značky SIXTOL!


    Nakupujeme nosič kol na tažné zařízení


    Nosič kol na tažné zařízení je v současné době nejběžnější a nejpohodlnější řešení pro převoz kol autem. Poradíme vám, jak vybrat ten správný a bezpečný nosič na vaše auto.

    Nosič kol na tažné zařízení Sixtol


    Proti dříve hojně používaným držákům kol na střechunosič na tažné zařízení několik výhod:

    • snadná přístupnost nosiče při upevnění kol
    • minimální odpor vzduchu při jízdě - nižší spotřeba paliva
    • nezvyšuje výškový profil auta
    • snadnější manipulace při instalaci nosiče 


    Jak vybrat nosič kol na tažné zařízení

    Při výběru vhodného nosiče kol je rozhodující především počet převážených kol. V nabídce jsou nosiče kol na tažné zařízení pro 2,3 nebo 4 kola. U nosičů pro 4 kola se často setkáme s tím, že držák pro 4. kolo má omezenou nosnost a hodí se spíš pro dětská kola. U nosiče kol SIXTOL máte plnohodný držák pro 4 kola
    Při výběru nosiče se rovněž zaměřte na jeho maximální nosnost, kterou nepřekračujte. Pokud budete chtít převážet elektrokola, která jsou kvůli baterii a robustnější konstrukci těžší, tak bude rozumné zvolit speciální nosič elektrokol na tažné zařízení. Ten má díky mohutnější konstrukci vyšší nosnost a vaše elektrokola tak budou na cestách bezpečně upevněna.

    Sixtol nosič kol na tažné zařízení s atestem

    Montáž nosiče kol na tažné zařízení

    Jednotlivé nosiče se mohou lišit způsobem montáže na kouli tažného zařízení. Nejkomfortnější je montáž bez dalšího nářadí, v případě SIXTOL nosiče snadno pomocí páky. Zajímejte se také o to, zda jde nosič i s koly sklopit, abyste se dostali do kufru auta. U lepších nosičů je samozřejmostí zabezpečení proti krádeži v podobě zámku jednotlivých kol i samotného nosiče na tažném zařízení. 

    Sklopný nosič kol na tažné zařízení.


    Na co si dát pozor při výběru nosiče kol

    Na trhu je mnoho výrobců a různých typů nosičů. Pokud chcete předejít riziku poškození kol během přepravy, tak doporučujeme volit certifikované nosiče s atestem, ten většina nejlevnějších produktů nemá.
    Nosiče SIXTOL jsou tak dobrou volbou, protože mají ATEST 8SD – a jsou schváleny Ministerstvem dopravy ČR.

    Nosič na kola sixtol


    Registrační značka RZ (SPZ) pro nosiče kol na tažné zařízení

     

    Zákony v ČR vám ukládají povinnost mít na vozidle jasně čitelnou a ničím nezakrytou registrační značku (RZ) vozidla, dle Zákona č. 361/2000 Sb. „Náklad musí být na vozidle umístěn a upevněn tak, aby nezakrýval stanovené osvětlení, odrazky a registrační značku, rozpoznávací značku státu a vyznačení nejvyšší povolené rychlosti“. Pokud řidič tento zákon poruší, jedná se o přestupek s pokutou pět až deset tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až rok.

    Pokud tedy na vozidle vezete nosič kol s upevněním na tažné zařízení, který zakrývá osvětlení a registrační značku, tak máte dvě možnosti:

    • Přemístíte SPZ ze zadní části vozidla na nosič
    • Pořídíte si třetí SPZ

    1. Přemístění RZ ze zadní části vozidla na nosič kol
    V případě, že nosič kol používáte shruba 1x – 3x do roka, bude pro vás snazší přemístit po dobu jízdy stávající RZ ze zadní části vozidla na nosič kol. Po sundání nosiče nezapomeňte RZ vrátit zpět na auto.

    2. Pořízení třetí RZ
    Pokud kola převážíte častěji a nechcete myslet na přehazování SPZ, bude pro Vás lepší pořídit si třetí RZ, kterou umístíte na nosič na trvalo.

    Kde si vyřídit třetí SPZ?

    Většinou se tím zabývá Úřad obce s rozšířenou působností

    Co budu potřebovat?
    - Vyplněnou Žádost o vydání tabulky s registrační značkou, kterou lze v elektronické podobě stáhnout na webu MD ČR (odkaz na formuláře)
    - Doklad totožnosti
    - Malý technický průkaz
    - Velký technický průkaz
    - Plnou moc od vlastníka vozidla (v případě zastoupení)

    Jak dlouho vydání třetí RZ trvá?
    Standardně má úřad na vydání 30 dnů.

    Jaká je cena třetí RZ?
    Cena pořízení třetí RZ je 600 Kč na místě + poplatek ve výši 50 Kč za zapsání nové RZ do velkého technického průkazu (ceny k 05/2022)

     

    Nosič kol na střechu auta

    Pokud přece jen volíte střešní nosič pro převoz kola na střeše auta, SIXTOL má i zde řešení v podobě univerzálních příčných nosníků SX1016 ROOF RACK a spolehlivého nosiče kol na příčníky SIXTOL SX1015 ROFF BIKE

    Nosič jízdních kol na tažné zařízení vám dává skvělou možnost užít si vaši dovolenou i na kolech ať už jedete kamkoliv.