MENU

0
    Vyprázdnit

    Magazín

    Automatické pohony vrat na dálkové ovládání
    15.02.2022
    Dům a zahrada
    Elektrické pohony křídlových a posuvných vrat

    Máte křídlová nebo posuvná vrata a plánujete pořídit si automatické otevírání na dálkové ovládání? Který pohon brány je nejlepší a jaký typ si vybrat? 


    Pohony pro automatické otevírání brány dálkovým ovladačem


    Otevírání vrat dálkovým ovladačem je dnes běžný standard. Pořízení lineárního pohonu vrat na dálkové ovldání dnes není příliš nákladné a montáž většinou zvládné trošku šikovnější domácí kutil. K otevírání vrat pak budete moct použít nejen dálkový ovladač, ale po instalaci WiFi modulu i mobilní telefon.

    Pohon křídlových vrat na dálkové ovládání


    Základní typy pohonů vrat

    Pohony pro křídlová vrata

    Pohony vhodné na brány s jedním nebo dvě křídly. Na každé křídlo se instaluje samostatný pístový motor, který výsuvem pístu otevírá bránu. Dálkovým ovladačem pak otevřete obě křídla najednou. U některých modelů pohonných jednotek lze nastavit i možnost otevření pouze jednoho křídla, což využijete například pro pěší průchod. Elektronické nebo mechanické dorazy se pak postarají o automatické zastavení brány v konečné poloze.


    Pohony pro posuvná vrata

    Pro jednodílná posuvná vrata se pohon instaluje tím způsobem, že se na pojízdnou bránu připevní ozubnice, pomocí které pohonná jednotka přes ozubené kolo na hřídeli posouvá branou. Pohyb brány může být signalizován majákem. Pokud se během zavírání brány v prostoru vjezdu objeví překážka, systém fotobuněk ji zaregistruje a bránu zastaví. Nemusíte se tak bát poškození auta vlivem nežádoucího zavření brány.

    Pohon posuvných vrat na dálkové ovládání


    Jak vybrat vhodný elektrický pohon vrat?

    Při výběru elektrického pohonu vrat se zaměřte na vaše hlavní požadavky:

     - jaký typ vrat mám - křídlové nebo posuvné
     - jaká je délka a hmotnost jednoho křídla
     - jaká je výplň křídla, případně materiál
     - kolika osobám budete chtít umožnit ovládání brány
     - jaké máte specifické požadavky

    Je důležité se zaměřit na maximální nosnost a délku křídla a podle toho vybrat vhodný pohon. Vždy se snažte, aby vybraný motor nebyl poddimenzovaný vzhledem k hmotnosti a rozměrům vaší brány. Rovněž je dobré počítat s tím, že vrata s plnou výplní budou klást při větrném počasí větší odpor než vrata s mřížkovou nebo laťovou konstrukcí. V takovém případě je vhodné vybrat silnější motor a předejít tak možnému poškození.

    Jaký pohon vrat vybrat, rozměry

    V balení každého pohonu jsou obvykle dva dálkové ovladače. Pokud víte, že jich budete potřebovat současně více najednou, tak je doporučujeme rovnou přiobjednat. Ze zkušenosti víme, že je dobré myslet i na možnost ztráty a poškození ovladače a mít tak minimálně jeden v záloze. 
    U pononů vrat značky IN lze rovněž pořídit Wi-Fi modul, který dokáže přijímat povely pomocí aplikace ve smartphonu a dávat povel k otevření nebo zavření brány. Tu tak může ovládat kdokoliv, komu do aplikace dáte přístup. Velkou výhodou je, že ovládání funguje i vzdáleně mimo váš domov. Ve spojení se SMART IP kamerou tak můžete vzdáleně pustit na pozemek napřklad kurýra se zásilkou a následně za ním opět bránu zavřít.

    Pohon vrat příslušenství


    Spárování ovladače vrat

    Ovladače k vratům používají většinou plovoucí kódy a jsou spárované s konkrétní pohonnou jednotkou. Nemůže se tak stát, že by vám bránu otevřel například soused. Jak spárovat ovladač s bránou se dočtete vždy v přiloženém návodu k obsluze.


    Bezpečné otevírání a zavírání vrat

    Většiná systémů otevírání vrat má dnes několik bezpečnostních prvků, které bránu zastaví pokud narazí na překážku nebo se v prostoru průchodu nachází nějaká osoba nebo předmět. Provoz brány je obvykle signalizován blikajícím majákem, který nainstalujete na viditelné místo. 
    Pozor, někteří prodejci ve snaze o nižší cenu nabízejí sady např. bez majáku nebo fotobuněk, vždy si proto ověřte před objednávkou obsah nabízeného balení.


    Montáž pohonu křídlové a posuvné brány

    Doporučujeme svěřit montáž pohonu brány odborné firmě, která vám garantuje bezpečné elektrické zapojení a bezproblémový chod. S instalací si však často poradí i šikovný domácí kutil. Důležité je však mít k dispozici podrobný návod k obsluze a zapojení hlavní jednotky.
    Počítat musíte také s tím, že pohonná jednotka umístěná u brány vyžaduje přívod elektrické energie, nejčastěji 230V. 

    Zapojení pohonu vrat


    Doplňky pro vrata a brány

    Jedním z častých doplňků ke vstupní bráně domu je IP bezdrátová kamera, pomocí které můžete kdykoliv a kdekoliv na vašem smartphonu zkontrolovat, kdo se u vstupu nachází. Nezapomeňte ani na bezdrátový zvonek, který může být rovněž vybaven SMART funkcemi. Ideální volbou je pak chytrý zvonek s kamerou. Velmi užitečné je i venkovní LED reflektor s pohybovým PIR senzorem, který automaticky sepne při zaznamenaném pohybu za sníženého osvětlení. Tyto doplňky zároveň zvyšují zabezpečení vašeho pozemku před nezvanými návštěvníky.

    Pokud nastane výpadek elektrické enargie, tak lze většinou bránu otevřít ručně pomocí mechanického odemčení. Druhou možností je instalace záložní baterie, která se neustále dobíjí a při výpadku proudu nahradí zdroj energie.

    IP venkovní kamera se zvonkem

    Pokud se rozhodnete vybrat pohon z naší nabídky, tak určitě nešlápnete vedle se značkou IN a OTIO. Jsou to spolehlivé pohony vrat za rozumnou cenu. V naší nabídce najdete rovněž elektrický pohon pro garážová vrata, která můžete rovněž ovládat dálkovým ovladačem.


    Související odkazy:

    Pohony křídlových vrat
    Pohony posuvných vrat
    Pohony pro garážová vrata
    Olověné baterie
    Bezdrátové zvonky
    SMART IP kamery