MENU

0
    Vyprázdnit

    Magazín

    Nejlepší venkovní TV anténa
    26.10.2021
    DVB-T2 příjem, antény
    Jaká je nejlepší venkovní TV anténa?

    Jakou TV anténu vybrat pro příjem DVB-T2 signálu? Která TV anténa je nejlepší? Je lepší koupit anténu se zesilovačem nebo bez? Poradíme vám s výběrem a instalací TV antény.


    Jaká je nejlepší venkovní TV anténa?

    Potřebujete namontovat antény na rodinný dům nebo chatu a nevíte si rady s výběrem? Nejčastější dotaz při nákupu televizní antény zní "Jaká je nejlepší venkovní TV anténa"? 
    Na tuto otázku bohužel není jednoznačná odpověď. Záleží totiž na mnoha faktorech a příjmových podmínkách v daném místě. Jakou TV anténu vybrat lze jednoznačně určit jen po odborném změření signálu pomocí kvalitního měřícího přístroje a následně svěřit montáž technikovi.

    Pokud se i přesto rozhodnete pro montáž vlastními silami, tak vám dáme několik cenných rad.

     

    Jaké jsou typy televizních antén

    venkovní televizní antény
    pokojové televizní antény
    FM a DAB+ antény pro příjem rozhlasu
    mobilní antény pro obytná auta a lodě

     

    Montáž venkovní TV antény

    Při výběru TV antény platí jedna obecná rada, vyhněte se nejlevnějším anténám, které většinou nejsou z kvalitních a pevných materiálů. Doporučujeme zvolit anténu od jednoho z renomovaných výrobců jako je Televes, Angular nebo Emme Esse. Pro většinu lokalit dobře poslouží anténa s velkým ziskem ANGULAR TRI-26. Pro místa se slabým TV signálem nebo do extrémních horských oblastí vyberte profi TV anténu Televes DAT HD BOSS se zabudovaným předzesilovačem, který si automaticky nastaví úroveň zesílení.

     

    Nejlepší venkovní TV antény Angular a Televes


    Anténu je vždy nejlepší umístit na střechu nebo balkón pomocí vhodného stožáru nebo konzole. Při montáži na půdu může v závislosti na typu krytiny dojít k utlumení signálu.

     

    Jak eliminovat rušení TV signálu?

    Doporučujeme zvolit anténu s integrovaným 5G Lte 700 filtrem, který eliminuje rušení signálem mobilních sítí. Vhodný Lte filtr lze rovněž koupit samostatně a přidat ho k anténě.

     

    Zesilovače a příslušenství pro montáž TV antén

     

    Venkovní TV anténa se zesilovačem.

    Pokud je signál slabý nebo plánujete rozbočení TV signálu na více televizorů, je potřeba použít anténní zesilovač. Zde platí "všeho s mírou", protože méně znamená někdy více. Příliš silný zesilovač může být spíše na škodu. Pokud nevíte, jak silný zesilovač potřebujete, tak vyberte model s regulací zesílení. Vybírat můžete mezi venkovními předzesilovači přímo k anténě a domovními zesilovači s integrovaným zdrojem. Zesilovač umístěte vždy co nejblíž k TV anténě
     
    Napájení anténního zesilovače můžete realizovat i pomocí napětí 12V vedeného po koaxiálním kabelu. K tomuto účelu slouží napájecí zdroj s anténní výhybkou.
    Pro menší rozvody často postačuje aktivní TV rozbočovač, který svým zesílením nahradí ztráty způsobené rozbočením TV signálu.

    Zesilovač a aktivní rozbočovač k TV anténě

    Přípojení venkovní antény koaxiálním kabelem.

    Pro získání nejlepší kvality TV signálu nepodceňujte ani kabely. Pro venkovní část rozvodu je vhodný speciální venkovní koaxiální kabel s UV ochranou. Pro vnitřní rozvody již použijte běžný kabel o průměru 6,8 mm. Pro dlouhou životnost a zachování parametrů volte značkové kabely Televes, Cavel nebo EMOS.
    Stejnou pozornost věnujte i výběru vhodných konektorů, které mají rovněž vliv na nežádoucí ztráty signálu. Zákazníkům doporučujeme především kvalitně stíněné TV konektory Televes. Pokud máte potřebné vybavení, tak je ideální použít kompresní konektory PPC nebo Cabelcon, které zaručí nejlepší spojení kabelu s ostatními prvky.

     

    Koaxiální kabelo pro vnitřní a venkovní použití.

     

    Účastnické TV/SAT zásuvky

    Rozvod televizního nebo satelitního signálu je vhodné zakončit účastnickou zásuvkou. Jedním koaxiálním kabelem můžete vést jak televizní, tak i VKV rádiový signál a případně i signál ze satelitní antény. Tyto signály sloučíte pomocí vhodného TV slučovače a účastnická TV-SAT zásuvka je opět rozdělí. Signál z TV zásuvky přivedete k televizoru nebo settopboxu pomocí účastnické TV šnůry. Doporučujeme použít šnůry s dvojitým stíněním jako např TV kabely NEDIS, vyhněte se levným kabelům, které mají často velký útlum a špatné stínění.

     

    Ochrana proti přepětí - bleskojistky.

    Při instalaci TV rozvodů byste určitě neměli zapomenout na ochranu proti úderu blesku. Přepěťová ochrana nebo-li bleskojistka vás může ochránit před zničení televizoru a dalších přístrojů při úderu blesku do anténního systému.

    Pro zvýšení ochrany spotřebičů doporučujeme rovněž používat zásuvkové přepěťové ochrany 230V.


    Jaké máte další možnosti TV příjmu? 

    Jako dočasné řešení můžete rovněž použít pokojovou anténu nebo v případě montáže na obytné auto či karavan speciální mobilní anténu od výrobce MISTRAL.

     

    Anténa na karavan, loď, obytné auto

     


    S výběrem vhodných komponent pro montáž vám v AtosElektro rádi poradíme a případně i zařídíme odbornou montáž TV nebo satelitní antény.

    AtosElektro.cz