Pobočka ZLÍN - 25. - 26.4. ZAVŘENO

Pobočka AtosElektro ZLÍN

má ve dnech 25. - 26.4. ZAVŘENO

Děkujeme za pochopení

 

MENU

0
    Vyprázdnit

    Magazín

    KEMOT záložní zdroje a UPS pro kotle a čerpadla
    18.01.2022
    Dům a zahrada
    Záložní zdroje KEMOT pro oběhová čerpadla, kotle a krby

    Jak udržet v provozu oběhové čerpadlo a kotel při nečekaném výpadku elektrické energie? Jaký zdroj a baterii vybrat? Poradíme vám s nákupem systému nouzového napájení.


    Záložní zdroje pro kotle a oběhová čerpadla - nákupní rádce

     

    Není nic horšího než porucha ústředního topení v zimním období. Jedním z klasických příkladů škod způsobených výpadkem proudu je například vypnutí oběhového čerpadla zapáleného krbu s vodním pláštěm, které znemožní cirkulaci teplé vody. Stále více ohřívaná voda může začít vřít, což může mít nepříjemný důsledek v podobě prasknutí instalace. Příkladů tohoto typu je více a mohou se týkat i kotle na uhlí nebo solárních panelů. Proto je tak důležité používat záložní zdroje UPS v instalacích ústředního vytápění.

     

     

    Záložní zdroje energie pro domácnost

     

     

    Jak vybrat vhodný záložní zdroj UPS pro napájení kotle?
     

    Při výběru nejvhodnějšího nouzového zdroje pro plynový kotel nebo krb si nejprve ověřte v dokumentaci, kolik elektřiny kotel spotřebuje. K tomu je třeba připočítat špičkovou spotřebu ostatních zařízení zahrnutých do celého topného systému, včetně externích čerpadel.
    Další otázkou při výběru vhodné napájecí jednotky je, jak dlouho má být zachován provoz zařízení topného systému po výpadku napájení. Modely dostupné na trhu mohou udržet napájení až po dobu 24 hodin.
     

    K jakým spotřebičům můžete použít založní napájecí zdroj?


    • Zajištění nouzového vytápění
    Zařízení RTV (televizory, tunery, hi-fi, dvd)
    Domácí spotřebiče (ledničky, mixéry)
    Elektrické nářadí (vrtačky, brusky)
    Nabíjecí zařízení pro smartphony, tablety, telefony, notebooky, GPS zařízení
    Čerpadla, kompresory (voda, teplo, klimatizační zařízení)
    Kancelářské zařízení (faxové přístroje, počítače, monitory)
    • Ostatní zařízení s příkonem až do 300 W v nepřetržitém provozu

     

    Záložní UPS pro domácí spotřebiče

     

     

    Jaký výkon nouzového zdroje napájení zvolit?
     

    Na trhu jsou k dispozici nouzové zdroje s různými maximálními výkony, např. 300 W, 500 W, 1200 W nebo dokonce 1600 W. Maximální spotřeba elektrické energie u závěsných kotlů, jako je kondenzační plynový kotel, je obvykle do 150 wattů. Pokud tedy přemýšlíte, jaký zdroj napájení pro plynový kotel zvolit, tak 300W zařízení vás klidně ochrání před ztrátou napájení. Na druhou stranu podlahový kotel s větším zásobníkem teplé vody a potřebným systémem čerpadel bude mít mnohem vyšší výkon, takže zdroj napájení musí být mnohem výkonnější.
     
    Sinusové zdroje KEMOT o výkonu 300 W jsou ideální pro plynové kotle a krby. Pokud vaše instalace zahrnuje také čerpadlo, ventilátor nebo malý podavač, vyplatí se investovat do zařízení s výkonem do 500 W. Zdroje s výkonem 700 W jsou ideální pro rozsáhlý topný systém včetně kotle na tuhá paliva s podavačem, ventilátorem a několika čerpadly. Nouzový zdroj pro kotel na pelety s automatickým zapalováním by měl mít vysoký výkon až 1200 W.

    Záložní zdroj ke kotli, krbu a oběhovému čerpadlu
     

    Co znamená, že napájecí zdroj má konstantní fázi a plnou sinusoidu?
     

    Některé spotřebiče, jako jsou plynové kotle a ventilátory jsou vybaveny detekcí fáze a musí být napájeny čistým sinusovým proudem. Proto je důležité, aby nouzový zdroj, ke kterému jsou připojeny, měl pevnou fázi, tj. aby nezaměňoval nulovou svorku "N" s fázovou svorkou "L" ve výstupní zásuvce, a to bez ohledu na to, zda je napájen ze sítě 230 V nebo z 12V baterie. Kromě toho musí takový zdroj na svém výstupu generovat čistě sinusový proud. Pokud tedy máte doma zařízení, ke kterému potřebujete připojit nouzový zdroj s konstantní fází a čistým sinusovým výstupem, podívejte se na modely značky KEMOT z řady PROsinus.

     

    Jak funguje nouzový záložní zdroj (UPS)?
     

    K záložnímu zdroji energie musí být samozřejmě připojena baterie (akumulátor) potřebné kapacity. Zdroj je připojen k elektrické síti a zároveň ke spotřebičům, které má zálohovat a chránit. Při výpadku elektrické sítě začne zdroj automaticky dodávat potřebnou energii z připojené baterie. Toto přepnutí je tak rychlé, že jednotka napájená z nouzového zdroje pracuje plynule a bez přerušení. Jak dlouho však bude schopen napájet připojená zařízení v případě přerušení hlavního napájení, závisí pouze na zvolené baterii. Po obnovení dodávky energie ze sítě se zdroj přepne zpět a zároveň začně baterii opět dobíjet do plného stavu. 

     

    KEMOT PROsinus záložní zdroj s baterií


    Před čím vás ochrání záložní zdroj energie?

    • Ochrana proti přetížení
    • Ochrana proti zkratu
    • Ochrana proti příliš vysokému napětí
    • Ochrana proti příliš nízkému napětí


    Jak vybrat vhodný záložní zdroj a baterii?

     

    Aby se dosáhlo nejvyšší účinnosti záložního zdroje, je vhodné ho používat s gelovými akumulátory (maximální kapacity 100 Ah). Nejprve si zjistěte, jaký odběr bude mít vaše zařízení. 
    Pro optimální výběr akumulátoru pro plánované zařízení použijte následující přibližný vzorec: 

    100 W zatížení = › 10 A odběru proudu z akumulátoru.

    Příklad: při zatížení 150 W a akumulátoru 100 Ah činí přibližný čas práce 100 Ah/15 A (cca) 6,5 h.

    Pro výběr vhodného záložního zdroje a kapacity baterie můžete využít níže uvedenou tabulku.
    Kapacitu baterie zvolte podle toho, jak dlouho chcete mít výpadek energie zajištěn.

     

    Výpočet kapacity baterie k záložnímu zdroji

     

    Doporučení: Pro delší životnost baterie zvolte tzv. trakční akumulátory, které lépe snášejí častější dobíjení. U běžných gelových akumulátorů počítejte s životností max. 3-5 let, poté kapacita baterie klesá a je vhodná výměna za novou.
    Ve standardních provozních podmínkách je dobré pravidelně kontrolovat stav akumulátoru (každých 4-6 měsíců). Vybijte ho a následně zcela nabijte.


    Montáž a provední záložního zdroje

     

    V nabídce máme dva typy provedení záložních zdrojů dle způsobu umístění - volně stojící nebo závěsné. Vzhledem k riziku spojenému s případným nesprávným připojením zařízení doporučujeme, aby montáž vybavení prováděla vždy kvalifikovaná osoba.

     

    KEMOT PROsinus UPS zdroj s displejem

     

    Kde koupíte záložní zdroj energie KEMOT?

     

    Zdroje a baterie najdete v našem e-shopu v těchto sekcich:

    Energie | Záložní zdroje a ups | Záložní zdroje pro oběhová čerpadla

    Energie | Akumulátory | Olověné akumulátory


    V souvislosti s těmito zdroji vás mohou zajímat i naše digitální termostaty, oběhová čerpadla a další vybavení pro dům a zahradu.
     

    (C) 2022 AtosElektro.cz